Založ si blog

OooPSVaR SR – Dvere číslo 9

Slabá hodinka čakania utiekla ako dve a Ernest dostal do rúk žiadosť o zaradenie do evidencie nezamestnaných.

 

Príbeh na pokračovanie, ktorý nemusíte čítať od začiatku.

Nová časť vždy v utorok doobeda.

 

Kapitola I – OooPSVaR SR

2. časť – Dvere číslo 9

Ernest a byrokracia – oheň a voda. Večer pred návštevou úradu práce si adept na oficiálneho nezamestnaného stieral pot z tváre a vlhkými prstami sa prehrabával vo všakovakých papieroch z výšky. Po chvíli to vzdal a všetky ich napchal do jedného euroobalu. „V súdny deň si vás pánboh roztriedi,“ zamrmlal si pod nos a potešil sa, ako dobre to vymyslel.

Dvere číslo 9 objavil Ernest poľahky. Vlnil sa pred nimi had stojacich postáv vybavených nedostatočnou dávkou trpezlivosti. Pár ľudí poznal z videnia no do rozhovoru nikomu nebolo, čo Ernesta ani trochu nemrzelo. Predstavil si ten rozhovor: „Ako sa máš?“ – „Nevidíš, som na úrade práce.“ – „A ty?“ – „The same shit, kamarát.“

Slabá hodinka čakania utiekla ako dve a Ernest dostal do rúk žiadosť o zaradenie do evidencie nezamestnaných. Doľahla naňho úzkosť, ktorú prekonal až po tom, čo si vypýtal štvrté tlačivo, pretože prvé dve pokazil už pri vypĺňaní priezviska, ďalšie stroskotali na rodnom čísle a dátume nástupu na vysokú školu. Pri posledných kolónkach by ho to vypĺňanie možno aj začalo baviť, ale ponad rám okuliarov už naňho šikmo pozerala úradníčka.

Občiansky preukaz, doklad o skončení vzdelania, dačo s pečiatkou, onakvejšie potvrdenie… Všetko zdá sa v poriadku. Tmavovlasá nezdravo chudá úradníčka pôsobí prísne, pri listovaní vyplneného tlačiva Ernesta opäť chytá úzkosť a už je to tu. „A dátum štátnic nevieme? A dnešný dátum tiež nič? Máte záujem o ďalšie vzdelávanie? Neviem to po vás prečítať, na vysokej škole vás pekne písať evidentne neučili. Potosop, to je čo?“ – „Ehm,“ hľadí Ernest do zeme, „rád by som sa priučil práci vo Photoshope, InDesigne a nepohrdol by som ani cudzími jazykmi,“ opáčil. – „Aha,“ poznačila si dačo ceruzkou do tlačiva. Zrazu iskrička v jej prísnych očiach, šibalský pokuk. „Máme pre vás kurz ovládania vysokozdvižného vozíka, to by vás nebavilo?“

Ernest kráčal domov a uvažoval, či predsa nemal povedať áno. Keby tak ponúkla smetiara naskakovača, mohol si dnes splniť detský sen.

 

— pokračovanie nabudúce —

 

Predchádzajúce časti

Kapitola I – OooPSVaR SR – 1. časť – Ernesto Mio

OooPSVaR SR – Prečo ste tu?

06.09.2016

Dievčatá sa usmievajú, úradníčky pozerajú do stola, rečníkovi rastú sebadôvera i potné fľaky. „Aj vy ste sem predsa prišli preto, no nie? No prečo ste prišli?

OooPSVaR SR – Ernesto mio

23.08.2016

Fikcia – klam, predstava, výmysel… Hoci to od nej nik nežiada, drží v sebe zrnko pravdy. Predkladám vám tu domnelý príbeh na pokračovanie, neexistujúce postavy, veselé aj smutné myšlienky pre váš relax.

Systém Patriot, PVO

USA majú viac ako 1 100 Patriotov. Poskytnúť ich Ukrajine však vyzývajú spojencov

30.04.2024 22:49

Poľsko aj Grécko už americkej výzve povedali nie.

požiar

V Čani horeli obydlia, oheň sa rozšíril do zberného dvora. Dym bolo vidno aj z Košíc

30.04.2024 21:43

Požiar sa šíril rýchlo horľavými konštrukciami obydlí, v zbernom dvore následne horeli plasty.

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

marekbooo

Knihohryz a tridsiatnik. Píšem pre vás krátke prózy, aby ste si pri práci oddýchli.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5236x
Priemerná čítanosť článkov: 1745x

Autor blogu

Kategórie