Založ si blog

OooPSVaR SR – Dvere číslo 9

Slabá hodinka čakania utiekla ako dve a Ernest dostal do rúk žiadosť o zaradenie do evidencie nezamestnaných.

 

Príbeh na pokračovanie, ktorý nemusíte čítať od začiatku.

Nová časť vždy v utorok doobeda.

 

Kapitola I – OooPSVaR SR

2. časť – Dvere číslo 9

Ernest a byrokracia – oheň a voda. Večer pred návštevou úradu práce si adept na oficiálneho nezamestnaného stieral pot z tváre a vlhkými prstami sa prehrabával vo všakovakých papieroch z výšky. Po chvíli to vzdal a všetky ich napchal do jedného euroobalu. „V súdny deň si vás pánboh roztriedi,“ zamrmlal si pod nos a potešil sa, ako dobre to vymyslel.

Dvere číslo 9 objavil Ernest poľahky. Vlnil sa pred nimi had stojacich postáv vybavených nedostatočnou dávkou trpezlivosti. Pár ľudí poznal z videnia no do rozhovoru nikomu nebolo, čo Ernesta ani trochu nemrzelo. Predstavil si ten rozhovor: „Ako sa máš?“ – „Nevidíš, som na úrade práce.“ – „A ty?“ – „The same shit, kamarát.“

Slabá hodinka čakania utiekla ako dve a Ernest dostal do rúk žiadosť o zaradenie do evidencie nezamestnaných. Doľahla naňho úzkosť, ktorú prekonal až po tom, čo si vypýtal štvrté tlačivo, pretože prvé dve pokazil už pri vypĺňaní priezviska, ďalšie stroskotali na rodnom čísle a dátume nástupu na vysokú školu. Pri posledných kolónkach by ho to vypĺňanie možno aj začalo baviť, ale ponad rám okuliarov už naňho šikmo pozerala úradníčka.

Občiansky preukaz, doklad o skončení vzdelania, dačo s pečiatkou, onakvejšie potvrdenie… Všetko zdá sa v poriadku. Tmavovlasá nezdravo chudá úradníčka pôsobí prísne, pri listovaní vyplneného tlačiva Ernesta opäť chytá úzkosť a už je to tu. „A dátum štátnic nevieme? A dnešný dátum tiež nič? Máte záujem o ďalšie vzdelávanie? Neviem to po vás prečítať, na vysokej škole vás pekne písať evidentne neučili. Potosop, to je čo?“ – „Ehm,“ hľadí Ernest do zeme, „rád by som sa priučil práci vo Photoshope, InDesigne a nepohrdol by som ani cudzími jazykmi,“ opáčil. – „Aha,“ poznačila si dačo ceruzkou do tlačiva. Zrazu iskrička v jej prísnych očiach, šibalský pokuk. „Máme pre vás kurz ovládania vysokozdvižného vozíka, to by vás nebavilo?“

Ernest kráčal domov a uvažoval, či predsa nemal povedať áno. Keby tak ponúkla smetiara naskakovača, mohol si dnes splniť detský sen.

 

— pokračovanie nabudúce —

 

Predchádzajúce časti

Kapitola I – OooPSVaR SR – 1. časť – Ernesto Mio

OooPSVaR SR – Prečo ste tu?

06.09.2016

Dievčatá sa usmievajú, úradníčky pozerajú do stola, rečníkovi rastú sebadôvera i potné fľaky. „Aj vy ste sem predsa prišli preto, no nie? No prečo ste prišli?

OooPSVaR SR – Ernesto mio

23.08.2016

Fikcia – klam, predstava, výmysel… Hoci to od nej nik nežiada, drží v sebe zrnko pravdy. Predkladám vám tu domnelý príbeh na pokračovanie, neexistujúce postavy, veselé aj smutné myšlienky pre váš relax.

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

marekbooo

Knihohryz a tridsiatnik. Píšem pre vás krátke prózy, aby ste si pri práci oddýchli.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 5230x
Priemerná čítanosť článkov: 1743x

Autor blogu

Kategórie